sobota, 26 listopada 2016

Bądź zdrów - naturalnie // MIÓD // cz.III

// miód -ciąg dalszy//
Naturalne miody pszczele

Miód rzepakowy: świetnie radzi sobie z problemami z wątrobą, z drogami żółciowymi, sercem, naczyniami więcowymi, pomaga w przypadku leczenia dróg oddechowych;
Miód akacjowy: działa uspokajająco i wzmacniająco, przydatny przy zaburzeniach nerek, pęcherza i układu pokarmowego, dobry na przeziębienia;
Miód lipowy: oryginalny miód lipowy pochodzi z Grodów Ryczyńskich i uzyskiwany jest ze 150-letnich drzew drobnoliściastych, znajdują się pyłki ryczyńskich ziół, lip i kwiatów takich jak chabry bławatki, kwiaty śliwy, roślin liliowatych, koniczyny i krwawnika;
Miód gryczany: działa odtruwająco, jest dobry na układ trawienia, wątrobą, przeciwdziała miażdżycy, oraz anemii wynikającej z niedoboru żelaza;
Miód wrzosowy: bardzo dobry na nerki i drogi moczowe, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, pomaga przy problemach w jelitem;
Miód wielokwiatowy: pomaga na zmęczenia psychiczne i fizyczne, świetny przy stanach alergicznych, drogi oddechowe, układ krwionośny i serce;
Miód nektarowo-spadziowy: najlepszy jest na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krążenia oraz na zaburzenia trawienia;
Miód spadziowy ze spadzi liściastej: najlepszy jest na nerki i drogi moczowe oraz na wątrobę i drogi żółciowe;
Miód spadziowy ze spadzi iglastej: najlepszy jest na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia biegunki choroby serca i naczyń oraz na nerwice.

  1. Miody z dodatkiem wyciągów ziołowo – roślinnych
Miód z dodatkiem pokrzywy: korzystnie wpływa na leczenie układu moczowego. Zapobiega anemii, działa krwiotwórczo. Wzmacnia kondycję skóry, paznokci, włosów;
Miód z dodatkiem mięty: ma oczywiście działanie mocno odświeżające i dezynfekujące, działa uspokajająco, przeciwskurczowo, przeciwbólowo, hamuje odruch wymiotny, pobudza soki trawienne;
Miód z dodatkiem melisy: działa uspokajająco, promaga w przypadku problemów trawiennych;
Miód z dodatkiem kwiatu głogu: świetny w przypadku leczenia zaburzeń układu krwionośnego;
Miód z dodatkiem aloesu: ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne;
Miód z dodatkiem imbiru: pobudza krążenie, rozgrzewa, pomaga w przypadku problemów żołądkowych i z jamą ustną;
Miód z dodatkiem cynamonu: działa antyseptycznie;
Miód z dodatkiem lawendy: działa uspokajająco, dezynfekująco i antyseptycznie;
Miód z dodatkiem czosnku: ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, żółciopędne i obniża poziom złego cholesterolu we krwi;
Miód z dodatkiem wanilii: poprawia nastrój, działa uspokajająco;
Miód z dodatkiem mniszka lekarskiego: przyspiesza przemianę materii.

Ostatnio poznałam i zaczęłam stosować w swojej diecie
naturalne miody wzbogacane. Polecam są bardzo smaczne, zdrowe i można je wkomponować do śniadań lub deserów.

       2.Miody z dodatkiem wyciągów owocowych

Miód z różą: wzbogaca walory zdrowotne miodu o witaminę C, , E, P, K , witamin z grupy B;
Miód z aronią: leczenie nadciśnienia i żylaków odbytnicy;
Miód malinowy: przeziębienia, anginy, infekcje bakteryjne i wirusowe;
Miód pomarańczowy: zawiera witaminy, B1, B2, B6 i C,
Miód cytrynowy: witamina C, wapń, witamina PP.
Miód z orzechami,cytryną i kakao


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz