...o pestkach ciąg dalszy...
Naturalne występowanie
Amigdalina wykryta została w gorzkich migdałach, stąd
pochodzi jej nazwa. Zawarta jest również w takich produktach jak:
żółtka jaj
drożdże piwne,
maniok, brązowy
ryż, pełne ziarna zbóż,
orzechy,
zwłaszcza nerkowca,
owoce jagodowe
(czarne jagody, maliny, jeżyny, truskawki)
pestki większości
owoców, poza cytrusowymi,
najwięcej: w
nasionach owoców pestkowych tj. moreli, brzoskwini, śliwek i wiśni.
W latach 50. naukowcy ojciec i syn Ernst T. Krebsowie
nazwali ten związek pochodzenia organicznego witaminą B 17. Opublikowali szereg
prac o wpływie letrilu (witaminy B 17) na komórki nowotworowe. Zawarty w nim
cyjanek atakuje i zabija tylko komórki rakowe, nie niszczy komórek zdrowych.
Działa też profilaktycznie, nie dopuszczając do tworzenia się komórek
nowotworowych.
cdn...
cdn...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz